Ajuntament de la Vall d'Alba

Museu etnologic

museu

Inaugurat en 2000. El Museu Etnològic de Vall d'Alba, de titularitat municipal, alberga una interessant col·lecció de materials aportats desinteressadament per un gran nombre de veïns, coets han cedit al Museu la quasi totalitat dels seus fons. En ell s'exhibix una àmplia mostra de cultura material representativa d'una societat agrària tradicional, açò és, d'uns veïns que treballaven la terra a mà o amb l'única ajuda dels animals de tir. Esta forma de vida rural i d'interrelació amb el sistema natural s'ha anat extingint a mesura que s'intensificaven els processos d'industrialització i urbanització, i es difonien noves pautes socials, noves tecnologies i avançava el fenomen de la globalització.

El Museu Etnològic pretén conservar un llegat material d'aquella cultura agrària. Les sales alberguen ordenats elements d'aixovar domèstic, instruments de treball, fotografies i altres elements que evoquen els treballs i els dies d'aquell el Vall alb tradicional, els oficis majoritaris i la vida quotidiana, i les formes socials de treballar i conviure. Per tant, els útils exposats formen part de la memòria col·lectiva i del sentit del lloc dels veïns. També són un recurs amb un elevat potencial docent per als més jóvens, per als nouvinguts i per als que s'interessen per les societats tradicionals mediterrànies.

El Museu mostra als nostres veïns visitants els estris de la societat agrària tradicional del poble, quan l'esdevindre estacional de la naturalesa i el ritme anual de la vida social es compassaven amb l'època de les collites, el calendari festiu i totes les manifestacions culturals.

El Museu està organitzat en nou sales on s'agrupen les fites principals de la història de Vall d'Alba, diversos ambients domèstics (sala-menjador, cuina, habitacions) i diversos espais temàtics dedicats a les principals activitats productives (obtenció de l'oli, vi i pa i a les manufactures tèxtils).

Imatges: 
museu.jpg
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal