Ajuntament de la Vall d'Alba

Festes i tradicions

LES FESTES PATRONALS

Cada any quan està a punt de finalitzar el mes d'agost, i com si es tractara d'un ritual, els carrers i places del Vall alb es visten de gala per a anunciar l'inici de les festes patronals en honor de Sant Joan Baptista i la Immaculada Concepció.

Deu intensos dies de festes que s'obrin en divendres amb la presentació oficial de la nova reina i dames en la plaça Major, i en el programa d'actes de la qual col·laboren molt activament la pràctica totalitat d'associacions i col·lectius existents en el municipi amb l'objectiu d'agradar a tots els veïns.

Les festes patronals del Vall alb tenen en els actes taurins al seu principal protagonista. De fet, els tancaments que cada dia tenen lloc en l'avinguda Castelló són coneguts per molts aficionats de la província com “els xicotets sanfermins”. Però tampoc falten nombroses activitats religioses, culturals i esportives, així com les revetles que cada nit fan les delícies dels més jóvens.

ROMERIA A SANT CRISTÒFOL

En 1996 es va inaugurar l'ermita en honor a Sant Cristòfol i al mateix temps es va instaurar la tradició d'arribar al paratge de la “muntanyeta” en romeria: “L'ermita es va construir per a instaurar una data en el calendari en què tots els valldalbenses compartírem una jornada que ens ajudara a estretes els nostres llaços d'amistat i, al mateix temps, promocionar un paratge de gran bellesa natural que hui és visitat per gent de moltes parts de la província”, manifesta l'alcalde del Vall alb, Francisco Martínez.

El programa que es desenrotlla cada any és, bàsicament el mateix: tots els romers es concentren enfront de l'Ajuntament per a arreplegar el mocador de mans de la reina de les festes i les seues dames d'honor, després de la qual cosa tota la comitiva es trasllada a l'Església Parroquial perquè, després d'escoltar missa, traure en processó la imatge del sant fins a la seua ermita.

Del trasllat de la imatge de Sant Cristòfol fins a la “muntanyeta” s'encarreguen, habitualment, els quintos, encara que són molts els veïns que, en algun moment del trajecte, també vol participar en este singular acte de devoció. I des de l'Església Parroquial s'inicia l'ascens fins a l'ermita, on se celebra la tradicional missa que és seguida per tots enmig d'un respectuós silenci.

Posteriorment, la totalitat dels assistents poden degustar una gegantina paella que servix per a reposar i que ja s'ha convertit en un dels símbols més populars de la jornada.

SANT ANTONI

Els valldalbenses tenen un especial arrelament a l'ancestral festa en honor a Sant Antoni, i cada any celebren un total de set “santantonadas” en el terme municipal.

La celebració del Vall alb és la més multitudinària de totes, i el seu programa respecta les tradicions: res més enfosquir comença la festa, que inclou la típica “matxà” i la foguera, així com la benedicció i el repartiment de rotllos.

MONTALBA

Montalba celebra cada mes de juliol les seues tradicionals festes d'estiu amb una processó en honor a Sant Antoni. Es tracta de l'última "santatonada" que se celebra cada any en el terme municipal del Vall alb, i en la que no falta, com és tradicional, la típica “matxà” i la foguera, així com la benedicció i el repartiment de rotllos i vi.

Les festes de Montalba en honor a Sant Antoni Abad s'estenen al llarg de 10 intensos dies, i a pesar que els bous són els seus principals protagonistes, el programa inclou cada any una àmplia varietat d'actes i festejos per a agradar a tot tipus de públic, destacant, per exemple, els campionats de tir al plat o de guinye't, així com la ja veterana volta a peu o les revetles nocturnes, que són seguides per nombrosos veïns d'altres localitats de la comarca.

LA BARONA

La Barona celebra cada mes d'agost les seues festes patronals en honor a la Mare de Déu dels Àngels. Dos jornades festives que tots els veïns viuen amb gran intensitat i en els que es combinen els actes lúdics amb altres de marcat caràcter religiós.

En el programa festiu de La Barona destaca, de manera molt especial, els actes de la primera jornada, la del dissabte: missa i processó en honor a la patrona de La Barona, i posteriorment, un multitudinari sopar de germandat i ball fins ben entrada la matinada. La jornada del diumenge es dedica de manera exclusiva a actes religiosos.

PLA DE L’ARC

Pla de l'Arc celebra cada any, coincidint amb el tercer cap de setmana de juliol, les seues festes patronals en honor a Sant Jaume. El Concurs de Ramaderies és, sense cap dubte, l'acte més popular i ha consolidat el seu prestigi a nivell provincial.

De fet, gràcies a esta iniciativa, Pla de l'Arc es convertix cada juliol en la capital del món taurí i tots els aficionats de la província poden disfrutar d'una prova que cada any atrau a un nombre més gran de persones. Les festes majors de Pla de l'Arc tenen el seu preàmbul el diumenge anterior al seu inici oficial amb el simbòlic tir del primer coet de les festes, el muntatge dels "cadafals" i un esmorzar popular.

Eixa primera jornada es tanca amb una solemne missa en honor al patró de la pedania. El dijous següent, una gran mascletá anuncia el verdader i oficial inici de les festes de Pla de l'Arc a tots els veïns. A partir de llavors, i fins al diumenge següent, se succeïxen els espectacles musicals, els actes taurins, els concursos de guinye't i focs d'artifici en un programa dissenyat per a satisfer tots els veïns.

ALTRES FESTES

Els amants dels festejos tradicionals tampoc no poden perdre's la particular i bellíssima festa que s'organitza en el Mas d'Alentao, un dels paratges més pintorescos de tot el nostre terme municipal, per a celebrar, cada mes de juny, la festa en honor de Sant Antoni. També rendixen homenatge a Sant Antoni la Pelejaneta i el Mas de Sena

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal